
Pstrąga łososiowego myjemy i nożem usuwamy łuski. Następnie rybę nacieramy sokiem z cytryny i posypujemy suszoną bazylią. Rybę wkładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, posupujemy posiekaną natką pietruszki i odrobiną masła. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 st. około 30 min.
Bataty myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (jeżeli wychodzą duże plastry to można jeszcze je pokroić na ćwiartki). Pokrojone ziemniaki mieszamy z oliwą, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi i wkładamy do naczynia żaroodpornego (aby były bardziej soczyste można je trochę podlać wodą). Zapiekamy w piekarniku w 200 st. ok 30 min.
Sałatke komponujemy z swoich ulubionych warzyw (u mnie roszponka, papryka, ogórek i kukurydza).
Smacznego!
Twój komentarz