
Składniki:
- 1kg dyni (obranej)
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry
- łyżka startego imbiru
- 1-2 suszone papryczki peperoncino
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę z curry i imbirem, dodać marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą lekko podsmażone przełożyć do garnka, zalać bulionem i dodać dynię oraz papryczki peperoncino (ich ilość zależy jak bardzo ostrą zupę chcemy uzyskać). Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zblendować na gładki krem, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Twój komentarz